novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali
Krajevna skupnost Šoštanj je organizacijska enota lokalne samouprave pod okriljem občine Šoštanj ter pokriva področje mesta Šoštanj z bližnjo okolico ter obmestni naselji Metleče in Družmirje. Poleg zastopanja interesov prebivalcev Krajevna skupnost Šoštanj organizira različne prireditve, upravlja otroško igrišče TRESIMIRJEV PARK in grad Šoštanj - PUSTI GRAD ter skrbi za promocijo mestnih znamenitosti.  
MESTO ŠOŠTANJ
PREDSTAVITEV KS
TRESIMIRJEV PARK
ZNAMENITOSTI
DRUGI O NAS
OPRAVLJENO DELO
Iskanje
 
Vreme

Domov >  Novice Ostale novice
  Število vseh ogledov: 5772

Gradnjo bloka 6 spremlja tudi več

Avtor: Franc Kramer

Večer, 4.11.2011: Glavni problem gradnje nadomestnega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je gotovo neizdano državno poroštvo za najetje kredita (brez tega ali kakšne ustrezne rešitve bodo gradili le do aprila), a za stanovalce Šoštanja in okolice so tudi na videz manjši problemi veliki. Potem ko so preživeli rušenje starih objektov, ta čas najbo lj opozarjajo na to, da je nujno čim prej zgraditi krožišče ob elektrarni in rešiti promet ...

Večer, 4.11.2011: 

Gradnjo bloka 6 spremlja tudi več "lokalnih" težav 

Kako je s poplačilom "starega greha", ceste v Lokovico? Krajani terjajo povezavo s Šoštanjem

Glavni problem gradnje nadomestnega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je gotovo neizdano državno poroštvo za najetje kredita (brez tega ali kakšne ustrezne rešitve bodo gradili le do aprila), a za stanovalce Šoštanja in okolice so tudi na videz manjši problemi veliki. Potem ko so preživeli rušenje starih objektov, ta čas najbo lj opozarjajo na to, da je nujno čim prej zgraditi krožišče ob elektrarni in rešiti promet na Aškerčevi cesti. Nerešeno je še vedno tudi vprašanje sanacije ceste v Lokovico in vnovične povezave tega kraja s Šoštanjem, ki je zaradi gradnje zdaj prekinjena. Prav o tem so največ govorili na zadnji seji koordinacijskega odbora (KO), ki spremlja rušitve in izgradnjo bloka 6.

Krivcev naj bi bilo več

Krajani Lokovice se ne pritožujejo le zato, ker že nekaj časa ne morejo v Šoštanj, saj je cesta zaradi gradnje
nadomestnega bloka zaprta, pritožujejo se tudi zaradi poškodb na cesti, ki so nastale že zaradi gradnje plinovoda za Teš. Peter Radoja, predsednik KS Lokovica, sicer priznava, da je cesta deloma uničena zaradi plazov, toda hude
poškodbe naj bi bil povzročil "težek" promet ob gradnji plinovoda. Delno naj bi jo bil uničil tudi Eles, a tudi ta dela so bila povezana s Tešem. Kljub razočaranju, ker niso dobili nadomestila, so ob gradnji bloka 6 krajani Lokovice vseeno pristali na zaporo ceste proti Šoštanju. A tudi pri tem se bojijo, kako bo, ko bodo dela končana. Terjajo namreč vnovično povezavo s Šoštanjem. Vsaj po koncu gradnje, če zaradi pospešene gradnje zdaj ni mogoče zagotoviti prostora za varno nadomestno cesto.

Miran Žgajner, vodja projekta izgradnje bloka 6, je na seji KO dejal, da v Tešu razmišljajo o odškodnini za prizadete krajane, ne pa o sanaciji ceste. Za to se namreč ne čutijo odgovorne. Še posebno, ker so del ceste, ki jo je poškodoval Geoplin, obnovili. V Lokovici (in Šoštanju) menijo, da bi pri obnovi morali sodelovati vsi, ki naj bi bili poškodbe neposredno ali posredno povzročili, to je Geoplin, Eles in Teš, projekt bi lahko vodila občina. Ob tem je treba upoštevati, da je Geoplin 50 tisoč evrov odškodnine že nakazal, nič pa Eles. Projekt obnove, s katero bi Lokovčani znova dobili "cesto v svet", naj bi bil vreden okoli 250 tisoč evrov.

Direktor Teša Simon Tot je opozoril, da morajo pri vseh teh zahtevah ostati realni. Okolica gradbišča res trpi in ji
pripada odškodnina. Teš odškodnino, ta pa po njegovem mnenju ni majhna, namenja krajevnim skupnostim.

Ne izigrati zaupanja

Krajani Šoštanja kljub mnogim težavam, ki so nastajale zaradi rušenja blokov in ki nastajajo ob gradnji, postavitvi
nadomestnega bloka 6 nikoli niso nasprotovali. Ob tem, ko so jih pustili na cedilu že nekateri izvajalci, ki so opravljali dela na tem območju, pa se nekateri zdaj že bojijo, da jih bo pustil tudi Teš. Tudi Franc Druks, ki je bil zaradi te gradnje močno prizadet, zdaj pa je predsednik omenjenega koordinacijskega odbora, je dejal, da se ljudje bojijo, nezaupanje pa se stopnjuje. Zato pravi, da se prav v zaupanje splača investirati! In treba se je držati terminskih planov. Enega večjih problemov, na katere opozarjajo v Šoštanju, gradnje krožišča ob termoelektrarni, naj bi se po zagotovilih Mirana Žgajnerja lotili še letos, končali naj bi ga do 1. aprila naslednje leto. Gradnja je usklajena tudi s prestavitvijo infrastrukturnih vodov. Ob železniški progi že urejajo parkirišče, prehod za pešce, delavce, bo preko jezu čez Pako.

Urejajo tudi vse potrebno za nastanitev delavcev. Ponudnikov za nastanitev in prehrano je veliko. Niso pa na zadnji seji KO razpravljali o načrtovani končni zunanji ureditvi okoli novega bloka. Okolico naj bi uredili
tako, da bi zagotavljala prijetno sobivanje krajanov tega območja. Končne zunanje ureditve v Tešu še niso pripravili, zato bodo o tem razpravljali na naslednji seji.

 

V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh